Wat zijn de verschillen tussen TYPO3 en WordPress?

Typo3 websites Amersfoort

Alles wat opvalt, trekt kijkers. En alles wat in positieve zin veel kijkers trekt, moet wel kwaliteit hebben. In dit artikel verwonderen we ons over de populariteit van WordPress.

WordPress de aller-aller-állerpopulairste

Als het op content management systemen aankomt, trekt WordPress alle aandacht. Pak er maar een willekeurig webdesignblad bij: de pagina’s staan bol van nieuws over WordPress.

Een content management systeem is trouwens een systeem waarmee u eenvoudig een website kunt onderhouden. Dus zelf foto’s, teksten, blogs en video’s aan een pagina kunt toevoegen. Wellicht heeft u hier zelf al een keer mee gewerkt.

Bij BU3 zijn we al jarenlang fan van TYPO3 CMS. Hoewel we de populariteit van WordPress snappen, vinden we het ook een beetje frustrerend. Ons enthousiasme voor TYPO3 is er namelijk niet voor niets, maar gebaseerd op jarenlange ervaring met beide cms-systemen. Wat maakt WordPress nu tot de Apple, Marktplaats of Google van de ‘open source’ cms-systemen? En is die waardering wel terecht?

Voordelen WordPress

Voor alle duidelijkheid: er volgt nu geen uitgebreide vergelijking van WordPress met TYPO3. We baseren ons alleen op persoonlijke ervaringen. Feit is dat wij ook over veel onderdelen van WordPress enthousiast zijn. Wat ons bijvoorbeeld aanspreekt, is dat er enorm veel templates en plugins beschikbaar zijn, die ook nog eens eenvoudig te integreren zijn, zoals de zeer prettige seo-plugin van Yoast.

Ander positief kenmerk is dat er niet veel kennis voor nodig is om een website in WordPress te maken. Of om zelf een fotogalerij of contactformulier te installeren.

Het is allemaal redelijk ‘plug and play’. In vergelijking daarmee is TYPO3 veel meer gesloten. Het kost flink wat inspanning om een website met TYPO3 te bouwen.

Ook zijn er minder kant-en-klare templates voor het systeem verkrijgbaar. Voor designers en developers ligt de lat dan ook hoger.

Voordelen TYPO3

De voordelen van TYPO3 zijn vooral zichtbaar bij de wat complexere en grotere sites. Heeft u een website met vijftig of meer pagina’s? Dan is het lastig om het overzicht goed te bewaken in WordPress.

U kunt de pagina’s namelijk niet indelen in categorieën of in mapjes: bij WordPress staat het allemaal plat onder elkaar, zonder hiërarchie. Hierdoor staan subpagina’s op hetzelfde niveau als hoofdpagina’s. Hoe groter de website, hoe groter de verwarring.

In TYPO3 plaatst u de pagina’s in dezelfde volgorde als ze op de website verschijnen. U bepaalt dus het menu op basis van de volgorde van de pagina’s. Een subpagina hangt ook letterlijk onder een hoofdpagina. Handig!

Zeker als de website veel pagina’s telt, zult u aan TYPO3 veel plezier beleven.

Een ander voordeel van TYPO3 is dat u minder risico loopt dat de website gehackt wordt. In de 10 jaar dat ik actief ben met TYPO3, is nog geen enkele website gehackt. Dit terwijl WordPress regelmatig de dupe is van aanvallen. WordPress is wat dat betreft de Windows van de CMS-systemen. Het heeft een goede beveiliging nodig om met een gerust hart online te staan.

Wanneer WordPress? Wanneer TYPO3?

Wij adviseren WordPress vooral aan bedrijven en ondernemers die een goedkope website willen en minder of niet afhankelijk willen zijn van een internetbureau voor het toevoegen van functionaliteiten zoals een blog, shop of een fotogalerij. Met WordPress is het gemakkelijker om zelf aan uw website te sleutelen. Daar zitten overigens ook risico’s aan, omdat niet deskundig gebruik van WordPress voor een onveilige website kan zorgen.

Gaat u vooral voor kwaliteit, wilt u een grote website lanceren en kunt u niet terugvallen op een collega met verstand van CMS-systemen? Dan adviseren we de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van TYPO3 CMS.

Of toch iets anders?

Naast WordPress en TYPO3 zijn er nog meer tools waarmee eenvoudig websites bij te houden zijn, zoals Umbraco en Joomla. Ook systemen die hun voordelen hebben en misschien juist geschikt zijn voor uw situatie.

Bij BU3 zitten we niet vast aan één cms, maar adviseren we de oplossing die het best bij u past. Daar hebben we een handige checklist voor. Kom daarom gerust langs als u verschillende systemen aan het overwegen bent.

Andere artikelen

Stop met mazzelmarketing

Bedrijven die lukraak met hun marketing bezig zijn, zonder strategie en goede organisatie, kunnen veel leren van professionele zeevissers.

Wie bezoeken uw website?

Met MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) is het mogelijk om voorkeuren van mensen weer te geven en bezoekers van een website in te delen in 4 types.

Contact

Bel doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 uur naar 033 456 6858, stuur een e-mail naar info@bu3.nl of vul het formulier in.